Cum să îți pregătești grafica pentru stickere!

Silviu Proiecte, Stickere

Stickerele pot fi, pe lângă hârtie, canvas sau alte materiale printabile, un mediu de expunere al unui design. Așadar, din ce în ce mai mulți ilustratori sau graficieni își printează lucrările pe aceste mici bucățele de autocolant gata de a fi lipite pe cele mai diferite obiecte. Spre deosebire de alte forme de print, pentru stickere este nevoie de un pas în plus pentru a obține cele mai tari stickere – atașarea unei linii de Cut!

Dacă procesul de print nu diferă foarte mult față de printul pe un altfel de suport, stickerele devin stickere atunci când pot fii tăiate pe conturul dorit, iar apoi dezlipite de pe materialul de suport și lipite în diverse locuri.

Ce este linia de Cut si cum o realizezi?

Linia de Cut sau Tăiere reprezintă conturul pe care va fi tăiat stickerul. Dacă fișierul poate fi .jpeg, .png sau .tiff, linia de tăiere este musai să fie realizată în format vectorial. Cele mai cunoscute programe vectoriale sunt Adobe Illustrator și Corel Draw. Practic, tot ce trebuie să faci este să desenezi un closed path într-unul dintre programele de editare vectorială. Forma poate fi regulată (pătrat, cerc, dreptunghi) sau poate urmări conturul neregulat al stickerului. Ne-ar ajuta dacă ai pune această linie într-un layer separat.

linie de cut regulată

linie de cut neregulată

Asigură-te că stickerul are bleed!

Bleed-ul este un ‘extra’ de 2 mm pe care îl lași în jurul stickerului și este zona de siguranță în care cuțitul taie materialul PVC. De obicei acesta este alb, precum în poze, sau poate prelua culoarea stickerului.

Ta-daa, tocmai ai creat primul tău design pentru un sticker! Nu mai rămâne decât să ni-l trimiți, iar noi ne apucăm de lucru: printăm, tăiem și livrăm stickerele cu grafica ta!

Câteva specificații în plus de care să ții cont:
  • Dacă ai text, asigură-te că este convertit la curbe (converted to curves). Click dreapta > create outlines.
  • Trimite-ne grafica la scară 1:1. Adică dimensionează stickerul exact la dimensiunea la care dorești să îl printăm.
  • Cod de culoare CMYK.
  • Dacă ai imagini din surse externe incluse în grafică, nu uita să dai embedded.
  • De asemenea, nu uita să dai Expand Outlines. Se vor păstra proporțiile dacă dorești să dăm resize la grafică.
  • Linia de Cut să fie Closed Path

Intră în calculatorul nostru online de prețuri aici și vezi cât te costă stickerele, în funcție de dimensiune și metoda de finisare aleasă. Încarcă apoi grafica într-o arhivă .zip, iar de un #printbun ne ocupăm noi!